Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην κατάργηση των Σ.Ε.Κ.


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) ιδρύθηκαν με το Ν.4186/2013 και μέχρι στιγμής δημόσιες Σ.Ε.Κ. λειτουργούν σε τέσσερα μέρη της Επικράτειας, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Οι Σ.Ε.Κ., εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, καλύπουν μεγάλο πεδίο ειδικοτήτων απαραίτητων τόσο για τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ειδικότητες στα τμήματα Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου.
Σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζει με νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια ορθότερης διοικητικής υποστήριξης  και ενίσχυσης του ρόλου των δομών εκπαίδευσης που ανήκουν στη μη τυπική  εκπαίδευση, την ένταξη των ειδικοτήτων των Σ.Ε.Κ. στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
    Ως απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε έντυπα μέσα ενημέρωσης και στην προσπάθεια περαιτέρω ανάλυσης του σκεπτικού της ανωτέρω ρύθμισης, επιβάλλεται να τονιστούν τα εξής:
1. Τα τμήματα κατάρτισης των ειδικοτήτων Σ.Ε.Κ. όχι απλώς δεν καταργούνται, αλλά αναβαθμίζονται αφού «αποτελούν εφεξής αυτοτελή αντίστοιχα τμήματα για τους έχοντες ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι ενήλικες, τα οποία μεταφέρονται και εντάσσονται αυτοδικαίως στα πλησιέστερα κατά τόπον δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).». Ως εκ τούτου, η αποκοπή και κατά το δοκούν χρήση τμήματος της υπό διαβούλευση τροπολογίας, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές προθέσεις του Υ.Πο.Παι.Θ.
2. Ειδικά για τη Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων σε εγκαταστάσεις των ειδικοτήτων που ήδη λειτουργούν (τμήματα Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Λιθοξόων- Μαρμαράδων και  Λιθοχαρακτών, Μελισσοκομίας και Φυτικής  Παραγωγής) με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι διαδικασίες για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδρύεται Ι.Ε.Κ. στην Επίδαυρο, ώστε τα συγκεκριμένα τμήματα να συνεχίσουν απρόσκοπτα  τη λειτουργία τους στον ίδιο χώρο, χωρίς τη μεταφορά τους.
3. Για όλες τις δημόσιες Σ.Ε.Κ. που ήδη λειτουργούν, θα γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων, προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων των διευθυντών-υποδιευθυντών που απαιτούνται, με σκοπό την έναρξη του σπουδαστικού έτους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
4. Οι δυνατότητες που θα προσφέρονται σε όσους ενήλικες επιθυμούν να σπουδάσουν στις νέες εκπαιδευτικές δομές σε τμήματα με ειδικότητες των πρώην Σ.Ε.Κ. είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αφού μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πληθώρα ειδικοτήτων τόσο για απόφοιτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όσο και για απόφοιτους της μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης.
5. Τέλος, για τη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος ειδικότητας Σ.Ε.Κ. (εφεξής Ι.Ε.Κ.), δε θα απαιτείται πλέον ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής, αλλά απλώς η δημιουργία τμήματος της συγκεκριμένης ειδικότητας σε κάποιο από τα πολλά εν λειτουργία Ι.Ε.Κ. της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου