ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υ.ΠΑΙ.Θ
Συνάντηση ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε σήμερα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου για τα πειθαρχικώς διωκόμενα παραπτώματα εκπαιδευτικών. Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ορίστηκε νέα συνάντηση με την ΟΛΜΕ κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των διαθεσίμων στην τεχνική εκπαίδευση.
Μετά την συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε τα εξής:
Σήμερα έχουμε πολλές συναντήσεις. Για μένα το πιο βασικό για μένα είναι ότι -εν μέσω συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων- κρατάμε ψηλά τη σημαία του διαλόγου και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ. Με τους εκπροσώπους τους σήμερα είχαμε περίπου σε ένα 70% με 80% ταύτιση για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό τους δίκαιο. Το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια.
‘Έχω συνεννοηθεί με τον κύριο Μητσοτάκη και οι δικές του σκέψεις, όπως και το Υπουργείο αποδέχεται, θα γίνουν δεκτές σε έναν μεγάλο βαθμό. Άρα σήμερα προσδιορίσαμε τα σημεία, όλα τα σημεία και μένει να τα εξειδικεύσουμε και στη συνέχεια να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που τόσο πολύ θα ανακουφίσουν αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων, τον μεγαλύτερο κλάδο των εργαζομένων στην Ελλάδα. Διότι έχουμε 127.000 μόνιμους δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.
Υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φτάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα. Οπότε, για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεων μας και είπε ναι και θα κάνουμε μία συζήτηση. Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος των εργαζομένων στη χώρα αυτή στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, θα κάνουμε μία αυτοτελή συζήτηση με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και με τον Κύριο Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες.
Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα για τα οποία δεν είμαστε και τόσο σύμφωνοι ή και για άλλα στα οποία διαφωνούμε αλλά σημασία έχει ότι κάθε εβδομάδα είμαστε εδώ. Άρα μία σειρά κινητοποιήσεων που εμείς τις θεωρούμε στα πλαίσια του Συντάγματος και της Δημοκρατίας είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες του Υπουργείου.
Σε ερώτηση για το θέμα του Πανεπιστήμιου Αθηνών ο Υπουργός απάντησε:
Εδώ είναι το θέμα πάρα πολύ καθαρό. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο τόσες πολλές συζητήσεις και τόσες πολλές αντεγκλήσεις. Στη Βουλή έκανα έκκληση κι επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να τηρήσουμε κάποιους κανόνες κοινής λογικής όχι κάτι περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν, στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο Διοίκησης του μεγαλυτέρου και ιστορικοτέρου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Αθηνών να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, στο Διοικητήριο, στην Πρυτανεία, στο ιστορικό εκείνο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πέρα από κάθε λογική να θεωρείται ανελευθερία το γεγονός ότι για το Διοικητήριο, δεν μιλάμε για το εσωτερικό πανεπιστημιακό χώρο, για εκεί που βρίσκεται ας πούμε το campusτου Πανεπιστημίου, όπου, τέτοια μέτρα ενδεχομένως να είναι και δυσκολότερα, αλλά μιλάμε για το Διοικητήριο του Πανεπιστημίου, την Πρυτανεία, είναι δυνατόν να είναι ανεξέλεγκτη, η είσοδος και η έξοδος απ αυτό το κτίριο και να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του; Αυτό προκαλεί κινητοποιήσεις σε μία Αθήνα, μία πόλη που πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό , τα αγαθά του οποίου είδαμε φέτος; Δεν θα υπάρξει κοινή λογική; Δεν έχει κανένας το δικαίωμα. Τι πάει να πει είσαι βουλευτής; Είσαι βουλευτής για να παραβιάζεις το Νόμο; Τι πάει να πει είσαι συνδικαλιστής; Όλοι μας, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδιοτήτων έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε στοιχειώδεις και ελάχιστους κανόνες. Ένας εκ των οποίων είναι αυτός. Δεν το κάναμε εμείς το μέτρο αυτό. Δεν έχουμε το δικαίωμα, εκ του Συντάγματος το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητος χώρος άρα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, έχει το Πανεπιστήμιο με τα όργανά του τα αρμόδια, τη δυνατότητα να ρυθμίσει θέματα ασφάλειας, θέματα καθαριότητας, αυτά τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του. Αλλά, ως υπεύθυνη πολιτεία παίρνουμε θέση, δεν κάνουμε τον αδιάφορο και πήραμε τη θέση αυτή και στη Βουλή αλλά σε χαμηλούς τόνους με χαμηλούς όρους στους ομιλώντες και σήμερα στο ευρύτερο δημόσιο διάλογο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου