Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Αυτιά, όπου μεταξύ άλλων απάντησε στις ερωτήσεις για 
 την κάλυψη των κενών που προκύπτουν στα σχολεία κατά την διάρκεια του σχολικού έτους και για θέματα που σχετίζονται με το πειθαρχικό δίκαιο σε ότι αφορά στους εκπαιδευτικούς

Για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν στα σχολεία κατά την διάρκεια του σχολικού έτους:  

«Παραδεχτήκαμε από τη πρώτη στιγμή ότι θα υπάρχουν κενά και ζητήσαμε 16.500 αναπληρωτές και πήραμε 16.000. Άρα ξεκινάγαμε με 500 κενά. Τα κενά αυτά οι συνδικαλιστές τα εκτιμούν περισσότερα. Δίκιο έχουν, αλλά οι συνδικαλιστές όλοι εκτιμούν τα κενά με κριτήριο αυτά που λέει ο νόμος και με βάση την ανάγκη πληρότητας. Εμείς δεν ξεκινήσαμε να καλύψουμε την ανάγκη πληρότητας.  Αλλά την ανάγκη επάρκειας. Είμαστε 500 εκπαιδευτικούς μείον, από την πρώτη μας εκτίμηση, γιατί πήραμε 16.000, αντί για 16.500. Ναι, αλλά προκύπτουν και κενά, γιατί ζητούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδότηση. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Κάθε άνθρωπος και εσείς και εγώ, όλοι μας έχουμε δυνατότητα κάποια στιγμή να μη θέλουμε να δουλέψουμε άλλο, αν έτσι το εκτιμούμε και κάνουμε μια αίτηση και σταματάμε να δουλεύουμε. Πλην εκπαιδευτικών. Επειδή αρχίζει το εκπαιδευτικό έτος και τελειώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει οριοθέτηση του χρονικού προσδιορισμού του πότε μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Έτσι στις 31/8 μπορούσαν. Από τις 30 και πίσω. 1η Σεπτεμβρίου και μετά δεν μπορούσαν. Θα την πάρουν σε 8 μήνες. 
Μέχρι στιγμής είναι 300. Αυτοί είναι 300 οι οποίοι ζητούν για διάφορους λόγους. Από τους λόγους αυτούς εμείς θα ξεχωρίσουμε τους λόγους υγείας που προέκυψαν τώρα. Ένα ατύχημα, ή οτιδήποτε άλλο προέκυψε. Αυτό δεν θα το αδικήσουμε. Έχουμε κάνει μια άτυπη επιτροπή στο Υπουργείο που θα αξιολογήσει όλες  αυτές τις αιτήσεις. Θα εξαιρέσει τους λόγους ανωτέρας βίας, τους πραγματικούς λόγους ανωτέρας βίας και όλοι οι άλλοι θα μείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού δεν έκαναν την αίτησή τους μέχρι 31 Αυγούστου.
                Δεύτερον, έχουμε κάνει αποσπάσεις. Εμείς το Υπουργείο Παιδείας εποπτεύουμε 192 φορείς. Αυτοί οι 192 φορείς δεν είναι φορείς τυχαίοι. Τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χώρος που δεν υπάρχει Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και άλλα τέτοια. Τα αρχεία του κράτους, βιβλιοθήκες. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και με τη μόρφωση και την παιδεία των Ελλήνων. Σε αυτούς τους φορείς κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας δίνει εκπαιδευτικούς ακόμη και στον εαυτό μας στο Υπουργείο Παιδείας κρατάμε κάποιους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν ανάγκες. Αυτό γίνεται χρόνια και είναι και σωστό. Αλλά από εκεί ένας αριθμός 200 – 300 εκπαιδευτικών θα γυρίσει στο σχολείο. Αφήστε τα πολιτικά γραφεία. Στα πολιτικά γραφεία είναι ελάχιστοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στους φορείς που σας είπα. 50 εκπαιδευτικοί εδώ, 60 εδώ, 100 εκεί, 200 εκεί. Από αυτούς και είναι μια εξαγγελία η οποία πρέπει να φτάσει σε κάποια αυτιά αυτών που ενδιαφέρονται, όσοι επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο, όχι στην μονάδα από την οποία αποσπάστηκαν, αλλά στις περιφέρειες στις οποίες είναι αποσπασμένοι, δηλαδή αποσπάστηκες στη βιβλιοθήκη ας πούμε της Θεσσαλονίκης, ενώ η μονάδα σου είναι στην Άρτα, μπορείς να μείνεις στη Θεσσαλονίκη και πας στο σχολείο.
                Για να μην το κάνουμε μόνοι μας από Δευτέρα, από αύριο, τους καλούμε να ζητήσουν πόσοι θέλουν να πάνε αντί απόσπαση σε φορέα του Υπουργείου Παιδείας, θα μείνουν στην περιφέρεια εκείνη, αλλά θα πάνε σε σχολείο. Αυτές είναι οι δυο εξαγγελίες πρώτο μας μέλημα. Εάν δεν φτάσουν, θα πάμε και σε κάτι ακόμη. Δεν είναι ώρα να το πω, αλλά εάν δεν φτάσουν, γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε κενά που αφορούν την επάρκεια. Την επάρκεια, όχι την πληρότητα. Την πληρότητα δεν τη φτάνουμε. Η κρίση δεν μας επιτρέπει».

Για θέματα που σχετίζονται με το πειθαρχικό δίκαιο σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς: 

 «Έχουμε πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με θέματα πειθαρχικού δικαίου. Στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, υπάρχουν κακοτοπιές και παγίδες που είναι πραγματικά προβλήματα. Συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άρα δεν είναι κουβέντες του αέρα, έχουμε συμφωνήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και με τους εκπαιδευτικούς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, σε περίπου μια εβδομάδα, το πολύ 10 μέρες, θα ασκήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία υπέρ της κατεύθυνσης, το να γίνει συγκεκριμένη ποια είναι αυτή η περίφημη απαξία, συμπεριφορά απαξιωτική της υπηρεσίας. Για να προσδιοριστεί τι τιμωρείται και τι δεν τιμωρείται. Και δεύτερον, σε αυτό το πλαίσιο θα διασπάσουμε τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, ή στις εκπαιδευτικές του λειτουργίες από αυτήν εκτός. Είναι πολύ άδικο πολλές φορές να τίθενται σε διαθεσιμότητα, σας συγκινεί η έννοια φαντάζομαι. Το άλλο είναι σκληρό γιατί αφορά την παιδοφιλία. Αφήστε το αυτό. Αυτό έγινε. Πάμε στα υπόλοιπα τώρα. Εκεί χρειάζεται αλλαγή και εκσυγχρονισμός και αυτό είναι μια εξαγγελία, όχι για να γίνει σε 10 χρόνια, για να γίνει σε 10 μέρες».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου