Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι διατάξεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια στο ν/σ «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών κ.λ.π»

 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Νόμο του κράτους αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις», το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου κατά πλειοψηφία.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενώ υπάρχει και άρθρο που αφορά τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.
Με το άρθρο 47  δίνεται η  δυνατότητα κάλυψης και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της καταβαλλόμενης αποζημίωση στους απασχολούμενους στα ΑΕΙ ως πανεπιστημιακοί υπότροφοι, επιστήμονες ανεγνωρισμένου επιστημονικού κύρους.
Επίσης, με το άρθρο 49 παρατείνεται για πέντε μήνες, από τη λήξη τους, ήτοι έως τις 3-7-2016, η διάρκεια συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου συγκεκριμένων υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε και η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών στα ΕΠΑΛ, ενώ προβλέπονται και επιπλέον θέσεις εισακτέων για τους υποψηφίους της σεισμόπληκτης Λευκάδας. Η τροπολογία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.
«Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 218 και ειδικό αριθμό 3 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Παρών.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 218 και ειδικό αριθμό 3 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
Άρθρο 40
Για όσους υπαλλήλους τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιµότητας µε βάση τις διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), του ν. 4250/2014 (Α΄ 74) και τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 4 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 70 του ν. 4257/2014 (Α' 93) ο χρόνος της διαθεσιµότητας θεωρείται ως χρόνος πραγµατικής υπηρεσίας και λαµβάνεται υπόψη για τη µισθολογική και βαθµολογική εξέλιξη.
Για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιµότητα µε το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 και οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για οποιοδήποτε λόγο και για τους οποίους δεν εκδόθηκε ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης, το χρονικό διάστηµα από τις 22.3.2014 µέχρι τη δηµοσίευση του ν. 4325/2015 (11.5.2015) θεωρείται ως χρόνος κατά τον οποίο είχε παραταθεί η διαθεσιµότητα.
Για όλους τους παραπάνω υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επανήλθαν στην υπηρεσία με μετάταξη, δεν τυγχάνει εφαρμογής ο περιορισμός της πενταετίας της παραγράφου 5 του άρθρου 71 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ν.π.δ.δ. όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3528/2007 (Α 26).
Όσοι υπάλληλοι των οποίων η εργασιακή σχέση με Ν.Π.Ι.Δ εποπτευόμενο ή επιχορηγούμενο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λύθηκε με καταγγελία εκ μέρους του εργοδότη και επίκληση λόγων οικονομικής δυσπραγίας, εξ αιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, κατά τα έτη από 2012 έως και 2014, επαναπροσλαμβάνονται από τον οικείο φορέα.
Άρθρο 47
Το έκτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011, όπως ισχύει µετά την αντικατάστασή της µε την παρ. 16 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013, (Α΄ 24) και του άρθρου 95 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) και όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:
«Η απασχόληση των ανωτέρω δύναται να είναι πλήρης ή µερική και η κάλυψη της αποζηµίωσής τους θα γίνεται από υποτροφίες και πόρους που εξασφαλίζει το Τµήµα χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το οικείο Α.Ε.Ι., εκτός και αν αυτή προέρχεται από συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα.»
Άρθρο 49
Παρατείνεται η διάρκεια των συµβάσεων εργασίας ορισµένου χρόνου υπαλλήλων που προσελήφθησαν δυνάµει της ΠΥΣ 33/2006 υπ’ αριθµ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ. 10/208/25274/5.12.2014 στην Πανεπιστηµιακή Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης µε την 1682/3.6.2015 Πράξη του Προέδρου της για πέντε (5) µήνες από τη λήξη τους, ήτοι έως τις 3.7.2016.
Άρθρο 51
Θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
            1. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.1 του άρθρου 8 του ν.4327/2015 (Α΄50), αντικαθίσταται εκ νέου ως ακολούθως:  
      « Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο  σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
         2.  Ειδικά για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων, τα μαθήματα τα οποία έχουν κοινή εξεταστέα ύλη συνεξετάζονται. Ως εκ τούτου ορίζεται στην οικεία κεντρική επιτροπή εξετάσεων για τα μαθήματα του προηγούμενου εδαφίου μία ομάδα έκτακτων μελών, η οποία εισηγείται τα θέματα που θα δοθούν στους εξεταζόμενους.
     Για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα απαιτείται οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται ως έκτακτα μέλη να έχουν διδακτική εμπειρία για ένα (1) τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία. Επιπροσθέτως, για τη διαδικασία βαθμολόγησης -αναβαθμολόγησης επιλέγονται κατά προτίμηση εκπαιδευτικοί με διδακτική εμπειρία για ένα (1) τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία.
    3. Οι προηγούμενες παράγραφοι ισχύουν από το σχολικό έτος 2015-2016.
    4. Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, για τους μαθητές και απόφοιτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, οι οποίοι θα υποβάλουν σε Λύκεια που ανήκουν στην ανωτέρω Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ή των Επαγγελματικών Λυκείων, προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στους μαθητές της τελευταίας τάξης που μετεγράφησαν σε Λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας μετά τις 17/1/2016. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ορισθεί ο αριθμός των θέσεων και η διαδικασία επιλογής των ανωτέρω υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου