Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Το πρώτο φεστιβάλ για την εκπαίδευση των ΑμεΑ


Με σύνθημα «Αναζητώντας την ισοτιμία, διεκδικώντας τη συμμετοχή», συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Γκάζι οι φορείς της ειδικής εκπαίδευσης και των ΑμεΑ, ύστερα από πρωτοβουλία του συντονιστικού φορέων ειδικής εκπαίδευσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΣΑμεΑ. Στο φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, συμμετείχαν επίσης αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων ΑμεΑ κ.ά.
«Μαζευτήκαμε όλοι τον Σεπτέμβριο με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στην ειδική εκπαίδευση και έτσι δημιουργήθηκε το συντονιστικό. Στόχος της διοργάνωσης είναι να κινητοποιήσουμε την Πολιτεία ώστε να δώσει λύσεις σε προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης, όπως η υποστελέχωση και η προσβασιμότητα.
Τα τελευταία χρόνια, οι θέσεις σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2005. Επίσης, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την κοινωνία στο θέμα των ΑμεΑ, να δώσουμε έμφαση στην αποδοχή της διαφορετικότητας», λέει στην «Εφ.Συν.», εκ μέρους του συντονιστικού, ο Στάθης Καρπενησιώτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).
Συναντήσαμε το κέντρο «Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδας», που ιδρύθηκε το 2008. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε τυφλή με σκύλο οδηγό και οδηγό λεωφορείου που δεν γνώριζε τη σχετική νομοθεσία.
«Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολές για σκύλους-οδηγούς. Το κέντρο “Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδας” έχει εκπαιδεύσει 7 σκύλους-οδηγούς ράτσας λαμπραντόρ. Είναι σημαντικό ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Οσον αφορά τα μέσα μεταφοράς, υπάρχει νόμος από το 2010 σύμφωνα με τον οποίο οι σκύλοι-οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού μαζί με τον τυφλό που συνοδεύουν. Το 2014 βγήκε νόμος και για τα εκπαιδευόμενα κουτάβια. Οταν ο κόσμος βλέπει έναν σκύλο-οδηγό τυφλού να μην τον παρενοχλεί γιατί εκείνη την ώρα ο σκύλος εργάζεται για την ασφάλεια του ατόμου με πρόβλημα όρασης», μας λέει η Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του κέντρου.

Ξιφασκία

Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Ζανέιρο οι Παραολυμπιακοί και στο φεστιβάλ βρέθηκε η ελληνική παραολυμπιακή επιτροπή.
Επίσης, έγινε επίδειξη της ξιφασκίας με αμαξίδιο.
Η Κέλλυ Λουφάκη πιθανότατα θα βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού ως η πρώτη Ελληνίδα στην ξιφασκία με αμαξίδιο και τονίζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητισμού στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων με αναπηρία.
«Η πρόσβαση όμως είναι μεγάλο θέμα. Δεν υπάρχουν υποδομές στην Ελλάδα. Εγώ, για παράδειγμα, δυσκολεύομαι να πάω στον χώρο όπου προπονούμαι», μας λέει.
Πέρα όμως από την έλλειψη στις υποδομές για ΑμεΑ στη χώρα μας, που στοιχίζει και στον τομέα του τουρισμού, ο Τάκης Αλεξανδράκης, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας, θέλει να σκεφτεί κάτι άλλο η νεολαία:
«Σημαντικό ποσοστό αναπηριών προκαλείται από τα τροχαία ατυχήματα και δεν είναι εκ γενετής. Εφιστώ την προσοχή. Παιδιά που είχαν παρακολουθήσει ομιλίες μου έλεγαν μετά στους γονείς να φορέσουν ζώνη ή φορούσαν τα ίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου