Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Από τις Ευχαριστίες του Υπουργού Παιδείας στην Ανεργία



Δουλεύω ασταμάτητα 14 χρόνια ως αναπληρώτρια Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην Ειδική Αγωγή.  Καμία δυσκολία δεν ήταν δυνατόν να κάμψει την προσφορά και την αγάπη μου προς τα παιδιά αυτά. Με χαρά διάβασα στις 19 Απριλίου τον υπουργό να μας ευχαριστεί, εμάς τους αναπληρωτές, για την προσφορά μας.
Την ίδια περίοδο, έγινε η προκήρυξη αναπληρωτών για την κάλυψη κενών θέσεων για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στους κλάδους ΕΕΠ και ΕΒΠ, όπως γίνεται κάθε χρόνο, την εφαρμογή της οποίας είχαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις. Την προκήρυξη την υπέγραψε ο υπουργός παιδείας με ευθύνη όμως του Αυτοτελούς Τμήματος Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η προκήρυξη είχε μία θεμελιώδη διαφορά, τη σημαντικότητα που είχαν τα ΚΟΥΤΑΚΙΑ στην υπεύθυνη δήλωση…
Τα περιβόητα κουτάκια της υπεύθυνης δήλωσης δεν αναφέρονται σε ουσιαστικά προσόντα διορισμού αλλά καθαρά σε τυπικά προσόντα πρόσληψης πχ ποινικό μητρώο (κάποια αυτά ζητούνται αυτεπάγγελτα). Από την άλλη, για πρώτη φορά, το Υπουργείο εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στην σωστή συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης προκειμένου να αξιολογήσει τα ουσιαστικά κριτήρια. Έτσι, με αυτήν την διαδικασία αποκλείστηκε το 10% των αιτούντων μόνο και μόνο από τη μη σωστή συμπλήρωσή της.
Στο 10% των απορριφθέντων ανήκω και εγώ μετά από 14 χρόνια συνεχούς προσφοράς. 14 χρόνια συμπλήρωνα τα ίδια και τα ίδια χαρτιά και κρινόμουνα για τα ουσιαστικά μου προσόντα και όχι για το αν ήμουνα μέτοχος σε εταιρεία ή αν έχω συνταξιοδοτηθεί ανεξάρτητα από το φορέα συνταξιοδότησης κύριε Γαβρόγλου. 14 χρόνια ήμουν στην τάξη κύριε Κασσιανέ γιατί κρινόμουνα για την ουσιαστική μου προσφορά και όχι για τη εντελώς τυπική συμπλήρωση ενός κουτιού που αναφέρεται στο αν απολύθηκα λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης (τα οποία τα γνωρίζουν πολύ καλά οι υπηρεσίες σας αυτά). 14 χρόνια αναλαμβάνω την ειδική φροντίδα των παιδιών κύριε Λόντε γιατί με κρίνατε ικανή για τα ουσιαστικά μου προσόντα και όχι για το αν  υπηρετώ ή δεν υπηρετώ ή με πλήρη απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα  ως μόνιμος  ή με Σύμβαση Ορισμένου  ή Αορίστου Χρόνου (Φαντάζομαι ότι αν υπηρετούσα ως μόνιμος στο δημόσιο δε θα έφευγα για να γίνω αναπληρωτής !!!!!!!!!!!!!!!!!!).
Εφτά εβδομάδες τώρα (από τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων) και μετά από έντονη διαμαρτυρία του συλλόγου μας (ΠΟΣΕΠΕΕΑ) έγιναν συναντήσεις τόσο με τον κύριο Λόντο όσο και με την υφυπουργό παρουσία του κυρίου Κασσιανού και νιώθουμε ότι κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της προβληματικής διαδικασίας και ταυτόχρονα την καλή διάθεση να επιλύσει το πρόβλημα καλυπτόμενοι από το γεγονός ότι η διαδικασία μετά την απόρριψη έχει πάει στον ΑΣΕΠ πλέον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας είναι ότι την προηγούμενη Τετάρτη (18/7/2018) συναντήθηκε ο σύλλογός μας με την υφυπουργό και τον κ. Κασσιανό στο υπουργείο και υποσχέθηκαν να φτιάξουν συμπληρωματικό έγγραφο προς τον ΑΣΕΠ λέγοντας ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι κόλλημα διορισμού και όχι αποκλεισμού από τη διαδικασία σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΠΘ, το οποίο ξεκίναγε με τη φράση ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Από τότε μέχρι τώρα, κανένα έγγραφο δε συντάχθηκε…
Από μέρα σε μέρα λοιπόν και αναμένοντας το περιβόητο έγγραφο που δεν πήγε ποτέ, η ανεργία πλησιάζει όλο και πιο πολύ απειλητικά για μένα. Αφιερώνω σε όλους τους παραπάνω τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου «Ποιός τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά» με την ελπίδα να αναλογισθούν τέτοιες πράξεις τι συνέπειες έχουν στη ζωή του καθένα μας.

ΥΓ. Ο αγώνας συνεχίζεται

 Ιωάννα Δρακοπούλου
 Αναπληρώτρια ΕΒΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου