Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα «Μόρφωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες, μύθος και πραγματικότητα» στη Θεσσαλονίκη


 
Στην κατάμεστη αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Κεν. Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ), με παρόντες την πλειοψηφία των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, αντιπροσώπους από τις ΕΛΜΕ και πλήθος γονέων.
Η ημερίδα είχε τίτλο: «Μόρφωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες, μύθος και πραγματικότητα» και εκεί αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, εξαιτίας κυρίως της υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης, οι επιπτώσεις σε παιδιά και γονείς, αλλά και το πλαίσιο διεκδίκησης που πρέπει να γίνει υπόθεση συντονισμένου αγώνα.
Ο Θ. Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, τόνισε ότι «χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες τις ειδικές παιδαγωγικές υπηρεσίες, είτε αφορούν ήπιες, είτε πιο βαριές περιπτώσεις αναπηρίας. Έτσι, δημιουργείται το πραγματικό κοινωνικό περιθώριο, καθώς δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν το κόστος της ιδιωτικής παρέμβασης».
Όπως αναφέρθηκε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οργανικά και λειτουργικά κενά, που φυσικά είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, είναι περίπου 8.000. Οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης απασχολούνται κατά 70%, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σε αυτό τον τομέα της Εκπαίδευσης, τον τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό, δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός.
Παρεμβάσεις έκαναν η σχολική ψυχολόγος Χαρά Παπαϊωάνου, με θέμα: «Ψυχολογία των μαθητών με ειδικές ανάγκες» και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Σκοπελίτη, με θέμα: «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή».
Μετά τις παρεμβάσεις ομιλητών, αλλά και πολλών γονέων που πήραν το λόγο, συμφωνήθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Τετάρτη 31 Γενάρη 2018 κ ώρα 10.30 και έπεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια K.Μακεδονίας, που είναι άμεσα υπεύθυνη για τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο τους και η οργάνωση παραπέρα κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της άμεσης κάλυψης όλων των κενών, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, δομές, και υλικά. Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου