Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αποτελέσματα επιλογής καλλιτεχνών για συμμέτοχη στην 17η Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Ολοκληρώθηκε από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Παύλου Μελά) στη 17η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως και τις 25 Οκτωβρίου 2015, στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» είχαν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέες και νέους καλλιτέχνες, έως 35 ετών, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Κατατέθηκαν συνολικά 76 αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.
Η επιλογή έγινε από 7μελή Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτιζόταν από τα παρακάτω μέλη δυνάμει της 70104/5-5-2015 Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
1. Μάριος Σπηλιόπουλος, Εικαστικός καλλιτέχνης, καθηγητής, τ. πρύτανης ΑΣΚΤ
2. Κώστας Γκούνας, Λογοτέχνης, ηθοποιός, θεατρολόγος, επίτιμος Πρόεδρος
της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
3. Αργυρώ Χιώτη σκηνοθέτις θεάτρου
4. Παυλίνα Βερέμη Χορογράφος – Δ/ντρια Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
5. Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Υιο), Εικαστικός – Σκηνοθέτης Συνιδρυτής & Διευθυντής της Biennale της Αθήνας, συμμετέχων σε παλαιότερη Biennale Νέων καλλιτεχνών
6. Αναστάσιος Ζησόπουλος, Chef, συγγραφέας, Εκπαιδευτής-καθηγητής γαστρονομίας, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
7. Αναστασία Γεωργάκη, Επίκουρος καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Μουσική Τεχνολογία» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μουσικός, μουσικολόγος, παιδαγωγός, ερευνητικό πεδίο στην ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, τις νέες τεχνολογίες και την οπτική μουσική.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είχαν απόλυτη και ελεύθερη πρόσβαση στο φάκελο υποψηφιότητας όλων των καλλιτεχνών σε όλο το διάστημα λειτουργίας της διαδικασίας. Το Σάββατο 16.5.2015 πραγματοποιήθηκε η τελική συνεδρίαση και συζήτηση και αποτίμηση των έργων.
Μετά από διαβουλεύσεις και ενδελεχή εξέταση του κάθε φακέλου, η Επιτροπή ανέδειξε ως επιτυχόντες ανά Τομέα τους κάτωθι:
  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ& PERFORMING
Επιτυχόντες: Δεληγιάννης Θανάσης και Θέου Ευθύμης
                    Κολαίτη Χαρά (Νικολακόπουλος Νικ.)
                    Τσάμης Χρήστος
Αναπληρωτές: Αθανασίου Μαργαρίτα (1η αναπλ)
                     Γρηγοριάδου Σοφία (2η αναπλ)
                     Παπανικολάου Μαρία (3η αναπλ)
  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Επιτυχόντες: Τριανταφύλλου Σοφία Θεοφανία
Αναπληρωτές: Κορόζη Μαρία
  • ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Επιτυχόντες: ομάδα Allopix (Ζερβού Ελένη, Κυρούση Αθηνά, Τσαγκαράκη Ευαγγελία, FerstlSamuel, Πιστιόλας Θεόδωρος)
Αναπληρωτές: ArtDanceTheater (Ιγνατίου Άρτεμις, Παγιατάκη Αικατ., Σιγαλού Ευεγ – Νιόβη, Στρατή Ιωάννα, Παναγιωτοπούλου Αγγελική – Αυγή, Καφαντάρη Αθηνά)
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
Επιτυχόντες: Βουγιουκλή Ελένη & Σουζάνα (Αποστολάκης Αλέξανδρος, Τσαπραζης Χρήστος, Γιατζιτζόγλου Παντελής)
Αναπληρωτές: ομάδα Domus(Αγγελόπουλος Ευάγγελος, Κουμαρτζής Ιωάννης, Βότσκος Σωκράτης)
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Επιτυχόντες: Μελάς Κυριάκος
Αναπληρωτές: Τσεμπερλίδης Άλκης
Βασικά κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών αποτέλεσαν η πληρότητα των φακέλων τους, η ποιότητα του κάθε έργου και η επιτυχής ταύτιση με το θέμα της θρέψης, που επιλέχθηκε ως κεντρικός άξονας της φετινής διοργάνωσης και περικλείεται στη φράση «Nofood’sLand».
Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση της Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στο http://mediterraneabiennial.org/17-no-foods-land/, καθώς επίσης και στο Τμήμα Πολιτισμού & Kοινωνικής Συμμετοχής της Δ/νσης Νέας Γενιάς, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τηλ επικ: 210-344 2861 & 210-344 2558

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου