Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

2.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ 20.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ...Νέα κριτήρια για διορισμούς εκπαιδευτικών


Μεικτό σύστημα όσον αφορά στα κριτήρια που θα ισχύσουν εν όψει των μόνιμων διορισμών που θα γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες.
Η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών από όλες τις ειδικότητες οι οποίοι εργάζονται τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναμένοντας τον πολυπόθητο διορισμό, έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τα κριτήρια για τους μόνιμους διορισμούς.
Το υπουργείο έχει συστήσει για το θέμα αυτό μία επιτροπή που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και συνδικαλιστές προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Επισημαίνεται πως οι προσλήψεις για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές υπολογίζονται για το επόμενο σχολικό έτος σε περίπου 2.500, ενώ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να εξασφαλιστούν κονδύλια για 17.000 με 20.000 αναπληρωτές. Κι αυτό διότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι τεράστιες, αφού πριν από λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, ο οποίος ξεπερνά τις 5.200 και στις δύο βαθμίδες.
Από τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτήσεις φαίνεται πως θα υπάρξει μαζική φυγή εκπαιδευτικών από ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών.

Κερδίζει έδαφος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος για τα κριτήρια των προσλήψεων είναι να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα. Δηλαδή τα δύο βασικά κριτήρια θα είναι η προϋπηρεσία στις σχολικές μονάδες και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Σίγουρα θα υπάρχουν και επιμέρους κριτήρια που μπορεί να αφορούν για παράδειγμα μεταπτυχιακούς τίτλους, διδακτορικά διπλώματα κ.λπ.
Βέβαιο θεωρείται ότι θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008.
Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν υπάρχουν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα κριτήρια –αφού έχει καταθέσει τη σχετική εισήγηση η επιτροπή που συστήθηκε γι’ αυτό το θέμα- μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ότι η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, καθώς η πρώτη της συνεδρίαση που είχε ορισθεί για τις 18 Μαΐου αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί ο λόγος αναβολής.
Πάντως ο νέος τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις έχει εξελιχθεί σε πραγματική «σπαζοκεφαλιά» για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά  και την απόφαση του ΣτΕ που δεν θέλει διορισμούς εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ, κάτι που για φέτος είναι φυσικά ανέφικτο με δεδομένο ότι δεν υπήρχε χρόνος για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.
Εκτός από τα κριτήρια των προσλήψεων τα οποία περιμένουν να μάθουν και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα απορροφήσουν ανά ειδικότητα, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν να ανησυχούν και για έναν πρόσθετο λόγο. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου