Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δ.Ο.Ε.:"Απαράδεκτος ο προγραμματισμός του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για την επιλογή διευθυντών. Να αλλάξει τώρα"
Αρ. Πρωτ.1652
Αθήνα 27/5/2015

Προς
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
κ. Τάσο Κουράκη
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Απαράδεκτος ο προγραμματισμός του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για την επιλογή διευθυντών. Να αλλάξει τώρα 

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απαξίωση με την οποία  αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. την κορυφαία για τον Κλάδο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. διαδικασία της πραγματοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και της 84ης Γ.Σ. του Κλάδου.
  Μετά την παλινωδία που υπήρξε μέχρι να χορηγηθεί τελικά η άδεια μιας ημέρας για την πραγματοποίηση των  Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων έρχεται ο τρόπος με τον οποίο δρομολογούνται οι «κατεπείγουσες» διαδικασίες της επιλογής Διευθυντών των σχολικών μονάδων σε ημέρες που είναι (ή θα έπρεπε να είναι) γνωστό στην ηγεσία του Υπουργείου ότι υπάρχουν σε εξέλιξη κορυφαίες και μαζικές συνδικαλιστικές διαδικασίες.
  Η ημέρα της 10ης Ιουνίου που όρισε η πολιτική ηγεσία για την πραγματοποίηση των εκλογών στους συλλόγους διδασκόντων, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ημέρα κατά την οποία δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. θα βρίσκονται σε διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων. Η αλλαγή της ημέρας των Γ.Σ. είναι αδύνατη αφού, πέρα από όλα τ' άλλα, έχει εξασφαλιστεί η παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να επανακαθοριστεί για πρακτικούς (αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα) αλλά και οικονομικούς λόγους (θα πρέπει να πληρωθούν εκ νέου τα έξοδά τους).
  Οι ημέρες της 23ης και 24ης Ιουνίου που ορίστηκαν για την ανάληψη υπηρεσίας Διευθυντών και υποδιευθυντών, είναι ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η 84η Γ.Σ. του Κλάδου στην οποία πολλοί από τους παραπάνω θα είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, θα βρίσκονται στην Αθήνα και δε θα είναι δυνατό να αναλάβουν υπηρεσία στις περιοχές όπου υπηρετούν. Αξίζει βέβαια να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για ημέρες μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.
  Εκτός από τα παραπάνω ο όλος σχεδιασμός φανερώνει παντελή έλλειψη γνώσης της σχολικής πραγματικότητας. Οι τελευταίες ημέρες του διδακτικού έτους είναι ημέρες που τα σχολεία από καιρό έχουν προγραμματίσει σειρά δραστηριοτήτων (πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ημερήσιες εκδρομές...). Είναι βέβαιο ότι στις 10 Ιουνίου πολλά σχολεία θα αντιμετωπίσουν την ανατροπή του εκπαιδευτικού τους σχεδιασμού εξ αιτίας της αδυναμίας του Υπουργείου να αντιληφθεί ότι η προχειρότητα που επέδειξε στη διαδικασία της επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών έχει αντίκτυπο και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την αλλαγή των ημερομηνιών που προαναφέραμε. Καταλληλότερη ημέρα θα μπορούσε να είναι η 15η Ιουνίου αλλά και πάλι οι ημερομηνίες ανάληψης υπηρεσίας για διευθυντές και υποδιευθυντές θα βρίσκονται εκτός διδακτικού έτους.
  Δυστυχώς, όταν το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. έθετε το ζήτημα της αδικαιολόγητης βιασύνης του Υπουργείου και δήλωνε την αντίθεσή του στο «κατεπείγον» της διαδικασίας επιλογής ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Το απαράδεκτο της διαδικασίας έχει αποτυπωθεί και στα νομικά ελαττώματα που έχει όλο το πλέγμα νόμων και εγκυκλίων που παρουσιάστηκε αυτό το διάστημα και στους έμμεσους ή άμεσους αποκλεισμούς που δημιούργησε για πάρα πολλούς συναδέλφους (αριθμός προτιμήσεων, αλλοπρόσαλλη  προσμέτρηση προσόντων και προϋπηρεσίας, έμμεσος αποκλεισμός ειδικοτήτων με την τελευταία εγκύκλιο).
  Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να διορθώσει αυτά που, τουλάχιστο, διορθώνονται και να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή των παραπάνω ημερομηνιών με τρόπο που να μη δημιουργεί κι άλλα προβλήματα και να μην προσβάλλει τις εκλογικές διαδικασίες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου