Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

"Παράλειψη από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ) να αναρτήσει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δύο τουλάχιστον εγκυκλίουςγια ΑμεΑ"




Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2019

Καταγγελία - Αναφορά από τον «Παναναπηρικό Σύλλογο υποστήριξης και κοινωνικού ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των αναπήρων – ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑμεΑ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» - με έδρα τον Δήμο της Αθήνας.  Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών.

Θέμα: Παράλειψη από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ) να αναρτήσει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δύο τουλάχιστον εγκυκλίουςγια ΑμεΑ, κατά παράβαση της παρ. 5, άρθρου 3, Ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με τη παρ. 4 του τρίτου άρθρου του Ν.4057/2012.

Αγαπητοί Επιθεωρητές-Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης,
σας αναφέρουμε ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει εκδώσει ήδη δύο εγκυκλίους, τις οποίες σας επισυνάπτουμε στην αναφορά μας, χωρίς όμως να τις αναρτήσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έτσι όπως έχει υποχρέωση σύμφωνα με τον ν. 3861/2010, έτσι όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4057/2012.

 Όπως γνωρίζετε, «Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 N. 3861-2010 συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση.» (παρ. 5 άρθρου 3 Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με τη παρ.4 του τρίτου άρθρου του Ν.4057/2012)».

Η πρώτη εγκύκλιος, με αρ. 09-15/2-1-2019, με θέμα:
«1. Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε ΟργανισμόΠρονοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
2. Ανάθεση αρμοδιότητας χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομαμε αναπηρία στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) –».
Η δεύτερη εγκύκλιος, με αρ. 09-4785, 25-1-2019, με θέμα:
«1. Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε ΟργανισμόΠρονοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
2. Ανάθεση αρμοδιότητας χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομαμε αναπηρία στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) –
3. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων – κατηγορίες δικαιούχων – δικαιολογητικά.
 Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς, οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι έχουν ήδη ξεκινήσει στην εφαρμογή τους, ενώ όμως δεν αναφέρουν ΑΔΑ και δεν έχουν αναρτηθεί στα έγγραφα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ του φορέα ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ).
Στις 21-1-2019, ο σύλλογός μας έστειλε ηλεκτρονική επιστολή (email) στα αρμόδια υπουργεία και στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ζητώντας του να αναρτήσει την πρώτη εγκύκλιο στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στο αίτημά μας. Αντί αυτού ο ΟΠΕΚΑ εξέδωσε και τη δεύτερη εγκύκλιο (ανωτέρω), την έστειλε στις υπηρεσίες, χωρίς να την αναρτήσει προηγουμένως στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Σας επισυνάπτουμε την ηλεκτρονική μας επιστολή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία του Ν.4488/2017:

ΜΕΡΟΣ Δ΄
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
·Αρθρο 59. Σκοπός 
·Αρθρο 60. Ορισµοί

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

·Αρθρο 61. Γενικές υποχρεώσεις 






 Όταν ο ΟΠΕΚΑ, όπως και κάθε  φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν  διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία, τότε υιοθετεί πρακτικές μισαναπηρισμού.
 Ειδικά, για τα άτομα με αναπηρίες και τα δημόσια έγγραφα, αποφάσεις, εγκυκλίους, κτλ. που αφορούν τις παροχές τους, πρέπει να γίνεται άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Παρομοίως, θα ακολουθήσει παρόμοια αναφορά μας και για τον ΕΦΚΑ αφού μέλη του συλλόγου μας και της διαδικτυακής ομάδας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑΣ» αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες ΟΠΕΚΑ, Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και ΚΕΠΑ τα έχουν μεταμορφώσει σε  «μπαλάκι» αφού τα στέλνουν στα ΚΕΠΑ τα οποία δεν παραλαμβάνουν τους εισηγητικούς φακέλους παροχών αναπηρίας και οι σύλλογοι αναπήρων δεν έχουν τρόπο να λάβουν άμεση ενημέρωση των οδηγιών που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς έτσι ώστε να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αναπήρων. Με απλά λόγια, οι φορείς του κράτους μας κρατούν στο «σκοτάδι».

Περιληπτικά:
Όταν α) δεν αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι βασικές εγκύκλιοι που αφορούν τις παροχές ΑμεΑ, όταν β) επίσης δεν αναρτώνται οι εγκύκλιοι στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ενώ γ) ο ΕΦΚΑ δεν διατηρεί εκείνο το εργαλείο εύκολης και ειδικής αναζήτησης εγκυκλίων που είχε το ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του, τότε:
- Γίνεται διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ, δηλαδή πρακτική που παραπέμπει σε μισαναπηρισμό.
- Γίνεται παραβίαση του νόμου περί υποχρεωτικών αναρτήσεων στο πρόγραμμα "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".
- Εφαρμόζεται παράνομα ένας "σκοταδισμός" στα ΑμεΑ - προφανώς επειδή είναι ευπαθής ομάδα, εύκολη να στο να βάλλεται - έτσι ώστε να μην μπορούν να λάβουν γνώση για τα δικαιώματά τους.
- Παραβιάζονται οι ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, νόμος 4488/2017.
- Οι σύλλογοι των ΑμεΑ εμποδίζονται να ενημερώνονται, κατά συνέπεια εμποδίζονται να βοηθήσουν τους αναπήρους.

Κατόπιν τούτου, ζητάμε από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.την άμεση παρέμβασή του, προκειμένου ο ΟΠΕΚΑ από εδώ και στο εξής, να μεριμνά για τις αναρτήσεις των εγκυκλίων του πριν ακόμα τις θέσει σε εφαρμογή, έτσι όπως έχει υποχρέωση από τη νομοθεσία.
Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

 Ο  Παναναπηρικός Σύλλογος υποστήριξης και κοινωνικού ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των αναπήρων – ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑμεΑ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών.

Για το ΔΣ
Με εκτίμηση
O Πρόεδρος                                              Η πληρεξούσια Γεν. Γραμματέας
Ανδρέας Μπαρδάκης                              Μαρία Χοϊμπού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου