Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη στα Εγκαίνια της Έκθεσης «Το ΕΠΑ.Λ. Δημιουργεί» στο Σύνταγμα



Τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, για την ποιοτική της αναβάθμιση, παρουσίασε συνοπτικά η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, κατά την ομιλία της στα Εγκαίνια της Έκθεσης «Το ΕΠΑ.Λ. Δημιουργεί», που διοργάνωσε το ΥΠ.Π.Ε.Θ. χθες το απόγευμα, στην αίθουσα – πολυχώρο του Μετρό Συντάγματος.

«Στόχος μας είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες και τους νέους κι ως προς αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε και τόνισε πως «Για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση».

Ειδικότερα, αναλύοντας τις παρεμβάσεις για το Επαγγελματικό Λύκειο, μίλησε για την αλλαγή δομής, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων ΕΠΑΛ με τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις νέες, 2ετείς δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη στην επιτυχή εφαρμογή του θεσμού του μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας, με αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και απονομή Πτυχίου Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Επιπλέον, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», που φέτος γενικεύεται σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών από το ΙΕΠ, τον εκσυγχρονισμό της εργαστηριακής υποδομής και την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του νέου ΕΠΑΛ..

Επεσήμανε δε, ότι σε λίγες ημέρες θα εκδοθούν και αυτά των αποφοίτων της μαθητείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου